Самос е омагьосващ и загадъчен остров, който е завладявал хората от векове. В Древна Гърция това е много печеливша град-държава, известна с плодородните си земи и с винопроизводството. Математикът и философът Питагор е роден на острова и се предполага,че е родно място за Езоп. Известен най-вече със своите басни. До Самос/Карловаси/ можете да стигнете с ферибот от Кавала или Пирея.

Днес островът е приветливо място за посетители. Земята все още е плодородна, а за пристигащите с ферибот, островът изглежда див и изпълнен с мистерия. От гръцките острови има едни от най-гъстите гори и те лесно се виждат, когато пристигате в пристанището.

Островът има летище, така че ако пристигнете със самолет, ще трябва да откриете друг начин да видите горите,с които островът е най-известен. Въпреки, че на острова има много туристи, някои от населените места все още са недокоснати, заради трудния терен. Ако сте приключенец и искате да търсите тези села, вие ще откриете, че местните жители са приветливи и готови да ви настанят.


Тъй като Самос има дълга история, има много археологически обекти, разпръснати из острова. Ако нямате време да ги посетите, посетете археологическия музей на острова. За да видите историята не само на Самос, но и на самата Древна Гърция. В този музей се помещава една от най-големите колекции от артефакти в Гърция. Оттам можете да посетите и храма Хера.  Древния театър и тунела Еупалинио, който е зашеметяващ пример за креативността и техническите възможности на древните хора.

Въпреки че историческият аспект на острова е интересен,не това привлича хората тук. Плажовете са зашеметяващи и се смятат за най-красивите в Гърция. Хората, които пътуват до тук, са винаги готови да седят на един от многото плажове и да се наслаждават на слънцето и кристалните води в Егейско море.

Плажът Цамаду е заобиколен от красива гора и се смята за един от най-красивите.

Потокаки

е плаж с камъчета, който има особено топли води и е чудесно място за почивка.

Лимонакия, великолепен семеен плаж в популярния курорт Кокари.

След като приключите с проучването на историческата страна на острова или се насладите на един от плажовете, е време да намерите място за вечеря!

Кухнята на Самос прилича на кухнята в останалата част на страната и използва само най-пресните местни съставки. Тъй като това е остров, морските дарове са важен аспект на културата и ще намерите много ресторанти и рибни морски дарове.

Особено близо до водата. След вечеря можете да опитате от нощния живот и местната култура. Няма недостиг на барове и таверни, особено в курортните зони.

Ако искате да прекарате известно време на почивка на по-малък гръцки остров, който има много курорти, Самос е мястото за вас!