Остров Крит просто има всичко!

Крит е най-големият остров в Гърция и петият по големина в Средиземно море.самолет или с ферибот от Пирея. Тук можете да се насладите на останките от брилянтни цивилизации, да изследвате прекрасни плажове. Впечатляващи планини, плодородни долини и стръмни проломи. Станете част от богатата гастрономическа култура на острова. Крит е в края на краищата малка вселена, покрита с красоти и съкровища, които най-вероятно ще се нуждаете от цял ​​живот, за да разкриете!

Ханя

В западната част на острова в региона на Ханя доминират впечатляващите Бели планини и известният Национален парк , които заемат най-голямата част от региона. Префектура Ханя осигурява туристически услуги и дейности от всякакъв вид, задоволяващи всички. Град Ханя поддържа непроменени всички свои характеристики, от времето на венецианското правило до днес. С ферибот от Пирея или със самолет.

Скитащи се около лабиринтните алеи на стария град с красивите венециански имения, фонтаните и сложните църкви ще ви помогнат да откриете добре запазените исторически паметници. Запознайте се с град Ханя, като се разхождате по улиците му. Посетете музеите му и се възхитете на различните архитектурни стиловепредставящи историческия маршрут на града. Ханя е рай за любителите на храната и виното. Тук можете да опитате известната критска кухня с чаша отлично критско вино. Не пропускайте възможността да посетите много винарски изби, където ще се запознаете със сортовете на Крит. Специалната мека гастрономия и – нека не забравяме – изключителното християнско гостоприемство!

Ретимно

Регионът на Ретимно е най-малката префектура на Крит, разположена между Белите планини връх Плойлорити (наричана още „Иди“). Синоним на великолепни планини, прекрасни плажове, критски мелодии за лири. Легендарни пещери, исторически манастири и паметници,традиционни планински села и луксозни ваканционни комплекси. Почувствайте същността на Невероятния Крит в този планински, отдалечен и само достатъчен регион на остров Крит.

Ираклион

Най-големият и най-гъсто населен район на остров Крит е Хераклион (произнася се Ираклион). Разположен живописно между две внушителни планински вериги – Иди на запад и Дикти на изток. Хераклион се гордее с изключителни археологически съкровища, значими крайбрежни селища, серия от живописни села. Огромни долини с маслинови гори и лозя, както и най-добре организираната туристическа инфраструктура в Крит. Уникалната комбинация от градски пейзажи и природно богатство прави района на Хераклион привлекателна целогодишна дестинация.

Ласити

Регион Ласити. Добре дошли в най -източния и най-малко планинския район на Крит. Населението се намира в четири полусурови центъра: Агиос Николаос, Йерапетра, Сития и Неаполи. Митичната палмова гора във Вай , залива Мирабело, вятърните мелници на платото Ласити. Плажовете, покрити с кристална вода, красивите градове и луксозните хотелски курорти, създават доста очарователен свят.

Благодарение на географското си положение между Африка, Европа и Мала Азия и поради мекия си климат, Крит се превърна в център на културата още през неолита. Първите праисторически селища се появяват в Крит около 6000 г. пр.н.е., а през 2600 г. пр.н.е. Заселници, които са знаели как да изработят бронз, са пристигнали в Крит. Именно тогава започва знаменитият ход на минойската цивилизация , достигайки своя връх около 1950 г. пр. Хр с издигането на внушителните дворци в Кносос , Файстос и Малия .

През 1450 г. пр.н.е. и отново през 1400 г.пр.н.е. минойската цивилизация е последователно опустошена вероятно поради изригването на вулкана на Тера. И в крайна сметка е довела до нейния спад. След римското управление Крит става провинция на Византия до пристигането на арабите, които за цял век обитават острова (824-961 г.пр.Хр.). По време на арабското господство, Крит става царството на пиратите.

След това остров Крит попада отново под византийско управление до пристигането на венецианците, които заемат острова в продължение на около 5 века, оставяйки своя печат върху културата на острова. След падането на Чандака през 1669 г.  под турската окупация започват свирепи и кървави въстания. В края на 19 -ти век турското управление завършва. Критската държава е създадена от краля на Гърция като върховен комисар на острова. През 1913 г. най-накрая Крит официално се присъединява към Гърция.