Избирането само на няколко от най-красивите плажове в Сицилия е трудна задача. Това е така, защото островът предлага изключително разнообразие от гледки, кристално чиста вода и природни произведения на изкуството, които са уникални в света. За да изследвате прекрасния свят на сицилианското море, трябва да започнете отнякъде.

Близо до Сиракуза, Calamosche е в дивата природа Vendicari oasi. Това е красив залив, голям 200 метра. Той се намира между две скалисти могили, пълни с дерета и пещери в средиземноморска растителност. Неговото море е много ясно и спокойно. Недалеч е и плажът Сан Лоренцо.

Има едно крайбрежие, което свързва две села, които са сред най-очарователните на целия остров: Scopello, с извисяващите се скали и очарователното малко село, е пълен с био разнообразие и популярния Сан Вито Ло Капо с красивия си плаж. Плажът му често е розов и изглежда истински карибски. Резерватът и заливът му,с много чисто пясъчно дъно,са олицетворение на неподправена средиземноморска растителност,маслинови дървета и ароматни вечнозелени растения.

Плаж Скала деи Турчи

Това е наистина уникално място. Намира се по крайбрежието между Porto Empedocle и Realmonte ( Агридженто ). Чисто бял варовик и глинена висока скала, оформена от природата на няколко слоя. Това е очарователен пример за способността на природата да променя пейзажи с течение на времето.


Плаж Торе Салса

Той е един от най-дългите плажове в Сицилия. Природен резерват от много години и е мечтано място да се измъкнете от стресови моменти. Това е така, защото е наистина природна зона без услуги за туризъм. Тя минава от Сикаляна до Ерачия Миноа (Агридженто). Има няколко начина за достъп до него, но както всички скъпоценни камъни, това е доста скрито.

Плаж Сан Леоне

Това е най-известният плаж в Агридженто с дълъг златен и фин пясъчен бряг. Това е последователност от плажове, които вечер се превръщат в купон на открито, събирайки младия нощен живот от Агридженто. Тъй като често е ветровито, това място е отлична дестинация и за сърфистите.

Плаж Мондело

Той се смята за плажа на Палермо . Много лекият пясък е като палитра от цветове, където морето, слънцето и облаците творят ​​безброй нюанси от тюркоазено до смарагдово зелено. Цветове, които остават гравирани в паметта. Дългите плажни линии от палмови дървета и вили в стил Арт Нуво се простират тук и там. Той е просто перфектен от пролетта до есента дори и за деца. Оборудван е с шезлонги, чадъри и уникални цветни дървени кабини от май до септември.


Плаж Изола Бела

Недалеч от Таормина има тънка ивица от бял пясък, която свързва брега с много зелена скала. Плуването в този район е много емоционално. Не е случайно, че Isola Bella е известна като „Перлата на Средиземно море“.

Плаж Oliveri

Това е чудният плаж, който виждате от светилището на Тиндари (Месина). Тук природата е проектирала удължени езера. Когато видите пясъчните ивици отгоре, искате да слезете, за да ги видите отблизо. Те са в края на плажа и плуването и ходенето в такава уникална природа е страхотно преживяване.

Плаж Punta Secca

Последователите на Монталбано биха разпознали плажа Вигата, който на пръв поглед изглежда като от прозорците на популярния комисар. Намира се в провинция Рагуса и очаква да се види на живо: това е чаровен златен плаж.

Порто Пало ди Менфи

От Менфи (Агридженто) до Капо Гранитола и след това до Мазара дел Валло (Трапани) има последователност от пясъчни плажове. Този в Порто Пало има специален чар, може да е заради морския въздух или заради усещането, че е далеч от шума. На брега на морето виждате типични места за вкусни вечери, където можете да опитате прясна риба от сутринта с отлично бяло вино, характерно за района.

Плаж Капо д’Орландо

Това е известният плаж край Месина , пред еолийските острови . Това е дълъг плаж (8 километра), където можете да видите, в зависимост от склона, красивите изгреви и залези.

Sampieri

Това рибарско селце близо до Scicli ( Ragusa ) има хубав дълъг плаж.
Заобиколен е от борова гора, подвижни дюни и от удивителна археологическа фабрика, наречена Fornace Penna, построена в началото на 20-те години, за да произвежда глинени тухли, които характеризират това място.