Цикладските острови

или Цикладите са островна група в централния регион на Егейско море. Името „Циклади“ означава острови, образуващи кръг. По-големите острови са известни световни дестинации – Санторини (Тира), Миконос, Иос, Милос, Наксос, Парос и други.

Санторини или Санторин – скъпоценният камък на Егейско море, всъщност представлява група от острови, включващи Тира, Тирасия, Аспрониси, Палеа и Неа Камени в най-южната част на Цикладите. До Санторини пътуват няколко фериботни компании. За цени и разписания проверете в резервационната ни система.

Когато се взирате в снимки на Гърция, без съмнение ще се впуснете в зашеметяващите гледки, които можете да изживеете, докато сте на Санторини. Това е един от най-уникалните острови в цяла Гърция, а зашеметяващата природа е мечта на всеки фотограф. Не само това, но островът се гордее с най-добрите залези, които страната може да предложи. Докато сте в Санторини, няма да искате да пропуснете шанса да се насладите на невероятните гледки.

Една от причините,

поради които природата на Санторини е толкова легендарна, е калдерата. Преди хиляди години древният вулкан избухнал в центъра на острова.

Сега островът е само част от това, което някога е бил. Сега остров Санторини се състои от селища и градове, простиращи се на горния ръб на вулкана, с няколко плажа и крайбрежни зони. Крайния резултат от това е, че самата калдера прави природата зашеметяваща и уникална.

Докато сте на острова, ще искате да заснемете много снимки. Санторини се счита за едно от най-търсените места за романтично бягство в Гърция, тъй като няма много места в света, където можете да се насладите на изящно чисти води. Кацнали на ръба на масивен вулкан в средата на морето! Островът има репутацията на „сватбена дестинация“ за двойки не само от Гърция, но и от цял свят. Едно пътуване до Санторини с любимия човек е мечта за всеки, който е видял поне една снимка на известната калдера!

Друг чудесен начин да се насладите на гледката на Санторини е да предприемете обиколка с лодка. Разбира се, лесно можете да разгледате природата на калдерата и околностите, които са свързани с всяка точка на самия остров. Въпреки това, Санторини е зашеметяващо красива и добра идея да позиционирате себе си.

Най-добрият начин

да направите това е да предприемете обиколка с лодка в района. Тъй като калдерата е толкова дълбока,може да сте ограничени по отношение на избора си за разходка с лодка. По-големите лодки не могат да се приближат до острова, защото не могат да пуснат котва.

Друг чудесен начин да преживеете великолепните гледки на острова е да се разходите по крайбрежната пътека, която се простира от Оя до Фира. В действителност, ако сте отседнали в Фира, тази екскурзия може да ви предложи чудесен начин да разгледате природата в близкото село Оя. Много хора избират да напуснат Фира и да започнат екскурзията, за да пристигнат в Оя около залеза. Известно е, че най-добрият залез на острова е именно тук.

Оя

е живописно селище, разположено в северозападната част на о-в Санторини. С типичен островен вид – очарователни бели къщи със сини куполи, криволичещи каменни улици и обляни в слънце веранди, Оя се превръща в едно от най – посещаваните места на острова.

Остров Санторини е идеалното място за пътешествениците, търсещи романтика. Оя е мястото на острова, предлагащо най – много романтика, може би поради пленяващия залез, известната калдера, кристално чистите води, невероятната архитектура или гостоприемните местни жители. Но във всички случаи наблюдаването на най – красивия залез, с най – любимия човек е едно от най – романтичните преживявания!

Фира

е живописната столица на остров Санторини, разположена по склона на 260 метрова вулканична скала в централната част на острова. Архитектурата в столицата е типичната за острова – многобройни бели къщички със сини куполи, тесни калдъръмени улички и слънчеви веранди, предлагащи невероятна гледка към вулкана и залеза.

Фира е най – голямото и оживено селище на Санторини, с множество магазини, ресторанти, кафенета и барове, с изглед към калдерата.

Имеровигли

или „терасата на Егейско море“ е почти слято със столицата Фира и селището Фиростефани и изглежда като тяхно продължение. Селището Имеровигли е така разположено, че предлага невероятна гледка към калдерата.

В миналото това е позволявало на жителите му да виждат отдалеч приближаващите пиратски кораби. В предната част на Имеровигли е разположена огромна скала, наречена Скарос. На върха й в миналото е имало крепост, която била построена през 13 век, но е изоставена в края на 18 век. Силно земетресение разрушава крепостта през 19 век и днес могат да се видят останки от нея.

Всяко село на острова, особено крайбрежните, ви дават възможност да се насладите на зашеметяващите гледки. В зависимост от това колко дълго сте на Санторини, може да искате да посетите колкото се може повече от тези места. Селищата, които са особено известни за природата, включват Оя, Имеровигли и дори Фира. Някои от тези села се намират над някои от най-добрите плажове, така че вие също ще искате да се разхождате и до плажовете.

Червеният плаж

е най – известният плаж на о-в Санторини. Представлява тясна ивица от червеникави камъчета и пясък, а странният им цвят се дължи на богатите на желязо скали, образувани след изригването на вулкана. Намира се в южната част на острова в близост до древното минойско селище – Акротири.

Акротири се намира на 10 км. от столицата. Селището е едно от най – старите на о-в Санторини. Смята се, че е било обитавано още през 5-то хил. пр. Хр. Днес Акротири е един от най – големите археологически обекти на острова. Без съмнение, Червеният плаж и Акротири са две забележителни места, които не бива да пропускаме докато опознаваме загадъчния остров.