0

Един от най – космополитните острови в Гърция –  Корфу е разположен в северната част на Йонийско море. Северната му част е планинска, а южната е заета от равнини. 

Град Корфу (Kerkyra) е столицата на остров Корфу и един от най – красивите и елегантни градове в Гърция. Градът има уникална архитектура, силно повлияна от сицилианската, венецианската, френската и английската култури. От онези времена град Корфу е запазил много от своите внушителни сгради, великолепни дворци, цветни площади във френски стил и красиви крепости.

Дворецът „Ахилион“ е една от най – известните забележителности на Корфу. Намира се на около 10 км. южно от столицата, в най – високата част на село Гастури. Дворецът е построен през 1890 г. от австрийската императрица Сиси и е бил предназначен за лятна резиденция. Името „Ахилион“ идва от името на любимия герой на императрицата от гръцката митология – Ахил. Най – известната скулптура в двореца е тази на умиращия Ахил, разположена в центъра на градините. Дворецът „Ахилион“ е мястото, където въображението е свободно да се развива, където приказката се превръща в реалност…Странното чувство на страхопочитание поглъща всеки, който гледа над внушителната форма на двореца, обграден от кипариси и други екзотични растения и цветя.

Палеокастрица е разположен на западното крайбрежие на остров Корфу и неслучайно се слави като най – красивото място на острова и един от най-запомнящите се заливи в цяла Гърция! Намира се на около 20 км. от столицата, заобиколен от зелени хълмове и яркосиньо море. Живописното крайбрежие на Палеокастрица е богато на скални образувания, морски пещери,  пленяващи плажове и спиращи дъха гледки. Над залива е разположен манастирът „Успение Богородично“, основан още през 13 век, който е един от най-посещаваните обекти на острова.

Няма как да посетите Корфу и да не разгледате Църквата „Св. Спиридон” от 16-ти век, съхраняваща мощите на светеца, покровител на острова. Светата обител е сред най-забележителните и богати храмове за цяла Гърция. Църквата е с изключително богата декорация и красиви стенописи, изобразяващи чудесата, които св. Спиридон е извършвал приживе. Мощите на светеца, известни с чудодейната си сила, се съхраняват в сребърен саркофаг в малък параклис, намиращ се вдясно от олтара и се посещават целодневно от поклонници и вярващи.